Άρθρο “Women in Foreign Policy: Why Closing the Gender Gap Matters”

Άρθρο “Women in Foreign Policy: Why Closing the Gender Gap Matters”

Το Cyprus Youth DiplomaCY (DCY), ο πρώτος μη-κυβερνητικός οργανισμός νέων με ειδίκευση σε ζητήματα διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής, διοργάνωσε στις 6 Μαρτίου 2020 σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, εκδήλωση για τον εορτασμό της Μέρας της Γυναίκας με το θέμα ‘Γυναίκες στην Εξωτερική Πολιτική: Η σημαντικότητα της εξάλειψης του χάσματος μεταξύ των φύλων’. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία, με επίτιμους καλεσμένους εκπροσώπους πρεσβειών από Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επιδείξει συνεχή προσπάθεια για τη μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων στην εξωτερική πολιτική.

Η Σουηδία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία συμμετείχαν στη συζήτηση τονίζοντας τη σημασία της προσφοράς των γυναικών στα διπλωματικά σώματα και πρότειναν τρόπους με τους οποίους θα επέλθει η αναγνώριση αυτής της προσφοράς από όλους τους φορείς. Η κα. Τζόζυ Χριστοδούλου, Σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου για ζητήματα φύλου, συντόνισε τη συζήτηση, ενώ στο πάνελ βρίσκονταν η Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Κύπρο κα. Deirdre Ní Fhallúin, η Πρέσβης της Ολλανδίας στην Κύπρο κα. Nathalie Jaarsma και ο αναπληρωτής επικεφαλής  της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Κύπρο κος Peter Kvist.

Ως ειδική σε ζητήματα ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου, η κα Χριστοδούλου απηύθυνε στους ομιλητές καίριες και διορατικές ερωτήσεις σχετικές με το πώς η Κύπρος θα μπορούσε να βελτιώσει τις πολιτικές της σε σχέση με τα ζητήματα φύλου. Η Πρέσβης κα. Ní Fhallúin τόνισε ότι πρωταρχική είναι η σημασία της ύπαρξης των κατάλληλων δομών, μία θέση την οποία υποστήριξε και η Πρέσβης κα Jaarsma.

Η Πρέσβης κα Jaarsma μοιράστηκε τη δική της προσωπική ιστορία εξέλιξης σε πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Κύπρο. Εξήγησε πως έχοντας μία μητέρα, η οποία εργαζόταν ως οδηγός λεωφορείου και έναν πατέρα που έμενε στο σπίτι για να τη φροντίζει όταν ήταν παιδί, μεγάλωσε με μία οπτική ισότητας μεταξύ των φυλών, η οποία της επέτρεψε εν τέλει να κυνηγήσει την καριέρα που επιθυμούσε σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο.

Ο κος Kvist μίλησε για το πόσο διαφωτιστική ήταν η δική του εμπειρία όταν συνειδητοποίησε το χάσμα μεταξύ των φύλων, το οποίο συχνά δε γίνεται καν αντιληπτό από τους ενδιαφερόμενους φορείς. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ‘Όταν φορέσεις τα γυαλιά που σου επιτρέπουν να δεις τις ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων, είναι αδύνατο να τα βγάλεις’. Με αυτή τη δήλωση κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να κοιτάξουν μέσα από αυτά τα γυαλιά και να δουν την αξία που όλοι έχουν ανεξαρτήτως φύλου.

Ως Πρόεδρος του Cyprus Youth DiplomaCY, η Ιωάννα Δημοσθένους απηύθυνε εισαγωγική ομιλία, στην οποία υπενθύμισε ότι ‘Η διεθνής μέρα της γυναίκας δεν αφορά την προσφορά λουλουδιών και τις εκπτώσεις σε αρώματα και καλλυντικά. Η σημασία της ημέρας έγκειται στην ισότητα. Αφορά στα ίσα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες. Γι’ αυτό και στις 8 Μαρτίου αυτού του χρόνου, αντί για λουλούδια, δώστε στις γυναίκες της ζωής σας την προσοχή που τους αξίζει. Ρωτήστε τις για τα όνειρά τους, για την καριέρα που φιλοδοξούν να έχουν και τους φόβους που τις κρατούν πίσω’.

Είναι μέσα από αυτό το φακό που χρειάζεται να κοιτάξουμε τον κόσμο και μόνο όταν αλλάξουμε την οπτική μας θα μπορέσουμε να δούμε την αξία του να υπάρχουν γυναίκες εκπρόσωποι στην εξωτερική πολιτική, μία αξία που είναι πολύ μεγαλύτερη από την πλήρωση θέσεων ποσοστώσεων και τη συμμόρφωση σε τάσεις. Αυτή αφορά στην επίτευξη της αλλαγής προς μία ισότιμη και ειρηνική κοινωνία. Αφορά στο σεβασμό των δικαιωμάτων όλων στον ίδιο βαθμό, όχι μόνο μέσω της αποχής από τις πράξεις που τα παραβιάζουν, αλλά μέσω θετικών δράσεων που δημιουργούν τις συνθήκες μέσα στις οποίες αυτά μπορούν να αναδειχθούν. Οι γυναίκες είναι έμφυτα ισχυρές, αυτό που χρειάζεται είναι μία συλλογική προσπάθεια για την αναγνώριση των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων τους από όλους, προς όφελος όλων.

Κωνσταντίνα Κατσαντώνη
Υπεύθυνη Εκδηλώσεων
Cyprus Youth DiplomaCY

Φωτογραφικό Υλικό: Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s