2015-2017

Τελική Έκθεση Διετίας Cyprus Youth DiplomaCY 2015-2017

Λόγω περάτωσης της θητείας του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου του Cyprus Youth DiplomaCY, η παρούσα Έκθεση συνοψίζει όλες τις δραστηριότητες του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της διετίας 2015-2017.

Σύνοψη Έκθεσης:

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου, ξεχωρίζει το αφιέρωμα της διετίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, λόγω της ανάληψης Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών από την Κυπριακή Δημοκρατία (Νοέμβριος 2016-Μάιος 2017) και τη συνεργασία του Οργανισμού με τη Γραμματεία Κυπριακής Προεδρίας Υπουργείου Εξωτερικών για τη σύσταση εθελοντικής ομάδας Εργασίας Λειτουργών Συνδέσμων (Liaison Officers). Κατά τη διάρκεια της διετίας πραγματοποιήθηκε η συγγραφή και δημοσίευση του Εγχειριδίου με θέμα «Βασικές Έννοιες Δικαίου της Θάλασσας» καθώς και η πραγματοποίηση σχετικού σεμιναρίου υπό τον ίδιο τίτλο. Διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η 1ης Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων σε συνεργασία με το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου. Πραγματοποιήθηκε επίσης επιτυχώς το Πρόγραμμα «The Ambassador Series: Οι Νέοι της Κύπρου Συνομιλούν με Πρέσβεις Διαπιστευμένους στην Κυπριακή Δημοκρατία», όπου διοργανώθηκαν συνολικά 18 συναντήσεις με Πρέσβεις και μέλη των διπλωματικών αποστολών διαπιστευμένων στην Κυπριακή Δημοκρατία με μέλη του Οργανισμού. Τέλος, ο Οργανισμός εκπροσωπήθηκε σε συνέδρια/σεμινάρια σχετικά με διπλωματία/διεθνείς σχέσεις και θέματα νεολαίας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, έγινε πλήρες μέλος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, συνεργάστηκε με άλλους οργανισμούς καθώς και Πανεπιστήμια στην Κύπρο για την διεκπεραίωση των στόχων του και προώθησε πλειάδα ευκαιριών συμμετοχής σε συνέδρια και σεμινάρια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, σχετικά με τους τομείς ενασχόλησής του.

ΕΚΘΕΣΗ

1) Διετές Αφιέρωμα του Cyprus Youth Diplomacy στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Το Διοικητικό Συμβούλιο θητείας 2015-2017 αποφάσισε να αφιερώσει την διετία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ένεκα και της ανάληψης της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ως εκ τούτου, το  Cyprus Youth Diplomacy προώθησε το  Συμβούλιο της Ευρώπης στους νέους της Κύπρου καθ’ όλη τη διάρκεια της διετίας, καθώς και τις αξίες που το Συμβούλιο της Ευρώπης πρεσβεύει.

Στο πλαίσιο του διετούς αφιερώματος ο Οργανισμός προέβη στις εξής δράσεις:

α) Συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών Συμβουλίου της Ευρώπης (22 Νοεμβρίου 2016-19 Μαΐου 2017), η Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το Cyprus Youth DiplomaCY συνέστησαν εθελοντική Ομάδα Εργασίας Λειτουργών-Συνδέσμων (Liaison Officers) για τις ανάγκες της Προεδρίας.

Σκοπός ήταν να δοθεί στους νέους και νέες της Κύπρου η ευκαιρία να αναμειχθούν και να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών σε εθελοντική βάση και να συνδράμουν στην επιτυχή διεκπεραίωση των αναγκών της Προεδρίας.

β) Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Το Συμβούλιο της Ευρώπης και οι Προτεραιότητές του»

Οργανισμός διοργάνωσε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Το Συμβούλιο της Ευρώπης και οι Προτεραιότητές του» την  Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016 στη Λευκωσία.
Περισσότερες πληροφορίες για την συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μπορούν να ανακτηθούν στις ιστοσελίδες:

https://cyprusyouthdiplomacy.com/2016/02/13/simbouliotiseuropis-proteraiotites/
https://cyprusyouthdiplomacy.com/2016/02/22/tosimbouliotiseuropiskaioiproteraiotitestou/

2) Διοργάνωση και Επιτυχής Διεκπεραίωση της 1ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων

Το Cyprus Youth DiplomaCY σε συνεργασία με το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου ένωσαν τις δυνάμεις τους και συνδιοργάνωσαν την 1η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων, μια ιδιότυπη προσομοίωσης της λειτουργία της Βουλής των Αντιπρόσωπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η προσομοίωση διεξήχθη μεταξύ 16 και 18 Σεπτεμβρίου 2016. Προσομοιώθηκαν πέντε Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων, ήτοι Επιτροπή Εξωτερικών, Επιτροπή Εργασίας, Επιτροπή Εσωτερικών, Επιτροπή Παιδείας και Επιτροπή Περιβάλλοντος. Κάθε Επιτροπή κατέθεσε στην ολομέλεια της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων -η οποία πραγματοποιήθηκε την τελευταία μέρα των εργασιών- από μια έκθεση η οποία συζητήθηκε και τέθηκε σε ψηφοφορία ενώπιον του σώματος για υιοθέτηση.  Οι εκθέσεις όλων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών που παρουσιάσθηκαν ενώπιον της ολομέλειας του Σώματος, υπερψηφίστηκαν και αποτελούν τις επίσημες εκθέσεις της 1ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων.
Στην 1η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων συμμετείχαν 56 Νέοι Βουλευτές, 5 Επικεφαλής Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, 5 Δημοσιογράφοι και 2 Επικεφαλής Δημοσιογραφικής Ομάδας. Την όλη διοργάνωση ανέλαβαν από κοινού το Cyprus Youth DiplomaCY όσον αφορά στο ουσιαστικό μέρος της προσομοίωσης και το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου όσον αφορά στην εκτέλεση.

Την ολομέλεια τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου κ. Παναγιώτης Σεντόνας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου κ. Λοϊζος Βασιλείου και εκ μέρους του Cyprus Youth DiplomCY η πρόεδρος Ιωάννα Δημοσθένους (τον χαιρετισμό ανέγνωσε ο Γ.Γ. του Cyprus Youth DiplomCY κ. Πάνος Χριστοφόρου εκ μέρους της Προέδρου).

Η εξαιρετική επιτυχία που σημείωσε η 1η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων και ο εναγκαλισμός της πρωτοβουλίας από τους Νέους της Κύπρου, κρίνουν επιτακτική την ανάγκη συνέχισης και θεσμοθέτησης της προσπάθειας. Η συνδιοργανωτές ανανέωσαν την δέσμευσή τους για τη συνδιοργάνωση της 2ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων τον Σεπτέμβριο του 2017. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ανακτηθούν στη σχετική σελίδα που δημιουργήθηκε http://www.voulineon.com .

3) Δημοσίευση Εγχειριδίου «Βασικές Έννοιες Δικαίου της Θάλασσας»

Το Cyprus Youth DiplomaCY, αφουγκραζόμενο την ανάγκη κατανόησης των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, διαπίστωσε πως αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατανόηση εννοιών σχετικών με το Δίκαιο της Θάλασσας. Για το λόγο αυτό, ο Οργανισμός αποφάσισε τη συγγραφή του παρόντος εγχειριδίου με τίτλο «Βασικές Έννοιες Δικαίου της Θάλασσας» με σκοπό να δώσει σε όλους τους πολίτες την ευκαιρία να κατανοήσουν, σε απλή γλώσσα, έννοιες οι οποίες κατακλύζουν πλέον την καθημερινότητά μας. Ο στόχος αυτός του εγχειριδίου επιτυγχάνεται κυρίως με την ανάλυση άρθρων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, του «Συντάγματος των Ωκεανών» όπως πολύ εύστοχα έχει χαρακτηρισθεί.

Το εγχειρίδιο συνεγράφη από ερευνητική ομάδα του Cyprus Youth DiplomaCY, η οποία συστάθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό, και επιμελήθηκε από μέλη του Οργανισμού και συνεργάτες με ειδίκευση στο Δίκαιο της Θάλασσας. Η έκδοση αποτελείται από δύο μέρη, με το πρώτο μέρος να αναλύει βασικές έννοιες όπως αυτές προκύπτουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και το δεύτερο μέρος να αναλύει τη σχέση Δικαίου της Θάλασσας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ηλεκτρονική έκδοση του εγχειριδίου δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία άμεσης παραπομπής στα άρθρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, σε άλλες σχετικές με το Δίκαιο της Θάλασσας διεθνείς συμβάσεις καθώς και στη σχετική νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω σχετικών υπερσυνδέσμων (hyperlinks) οι οποίοι παρουσιάζονται ευδιακρίτως. Στο εγχειρίδιο περιλαμβάνονται επίσης σχετικοί χάρτες, οι οποίοι σχεδιάστηκαν ειδικά για την παρούσα έκδοση, καθώς και σχετική νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και άλλων Διεθνών Δικαστηρίων. Τέλος, το αλφαβητικό ευρετήριο στις τελευταίες σελίδες του εγχειριδίου δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία άμεσης και εύκολης αναζήτησης εννοιών που υπάρχουν σε ολόκληρη την έκδοση.

Ευχόμαστε το παρόν εγχειρίδιο να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των πολιτών της Κύπρου, το οποίο θα οδηγήσει στην κατανόηση των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο όπως αυτές προκύπτουν σε σχέση με βασικές έννοιες Δικαίου της Θάλασσας.

Το Εγχειρίδιο μπορεί να ανακτηθεί ηλεκτρονικά στο σύνδεσμο εδώ.
Μπορείτε να «κατεβάσετε» το Εγχειρίδιο σε μορφή PDF εδώ.

4) Σεμινάριο «Βασικές Έννοιες Δικαίου της Θάλασσας»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο του Cyprus Youth DiplomaCY με θέμα «Βασικές Έννοιες Δικαίου της Θάλασσας», με την παρουσία πέραν των 90 συμμετεχόντων. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Μαΐου 2017 στο Πολιτιστικό ‘Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρο στην Παλιά Λευκωσία.

Το Cyprus Youth DiplomaCY συνδύασε Διπλωματία, Διεθνές Δίκαιο και Γεωπολιτική σε σεμινάριο αφιερωμένο στο Δίκαιο της Θάλασσας. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ανάλυση, σε απλή και κατανοητή γλώσσα, βασικών εννοιών Δικαίου της Θάλασσας. Οι συμμετέχοντες μέσα από μια σειρά παρουσιάσεων είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για έννοιες σχετικές με το Δίκαιο της Θάλασσας, τις οποίες κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει για να μπορέσει να αντιληφθεί και να διαμορφώσει άποψη σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το σεμινάριο περιλάμβανε τόσο επεξήγηση νομικών εννοιών όσο και των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

H Α.Ε. Πρέσβης κ. Δ. Δρουσιώτη, Πρόεδρος του James Foundation, παρουσίασε την εμπειρία του ως διπλωμάτη κατά τη συμμετοχή του στην Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, τις εργασίες συγγραφής της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και την υπογραφή στης Σύμβαση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 10 Δεκεμβρίου 1982 από τον ίδιο μαζί με τον Πρέσβη κ. Α. Ιακωβίδη.

Κατά το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, αξιόλογοι νέοι Κύπριοι επιστήμονες και συγκεκριμένα οι κα. Πήλικου, Νομικός Σύμβουλος-Υπουργείο Εξωτερικών, κ. Ν.Α. Ιωαννίδης, Νομικός-Διδάκτωρ Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και κ. Ζ. Τζιάρρας, Συνεργάτης Λέκτορας Σπουδών Ασφάλειας & Διπλωματίας στο UCLan Cyprus, παρουσίασαν στους συμμετέχοντες τη Σύμβαση Δικαίου της Θάλασσας του 1982, τη σχέση της Σύμβασης με την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι συμμετέχοντες επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου και μετά το πέρας των παρουσιάσεων ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση.

Στο σεμινάριο παρουσιάσθηκε επίσης το εγχειρίδιο «Βασικές Έννοιες Δικαίου της Θάλασσας» το οποίο το Cyprus Youth DiplomaCY έχει συγγράψει παρουσιάζοντας έννοιες Δικαίου της Θάλασσας σε απλή και κατανοητή γλώσσα, και το οποίο θα είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά προς όλους τους πολίτες πολύ σύντομα.

H όλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έχει θέσει το Cyprus Youth DiplomaCY για ενημέρωση και κατ’ επέκταση ενδυνάμωση των νέων της Κύπρου. To σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του International Law Association Cypriot BranchCyprus Youth Council/Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου/Kıbrıs Gençlik Konseyi , του James Foundation και του Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου / Youth Board of Cyprus.

5) Πρόγραμμα “The Ambassador Series: Οι Νέοι της Κύπρου Συνομιλούν με Πρέσβεις Διαπιστευμένους στην Κυπριακή Δημοκρατία»

Το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της θητείας του πραγματοποίησε το Πρόγραμμα «The Ambassador Series: Οι Νέοι της Κύπρου Συνομιλούν με Πρέσβεις Διαπιστευμένους στην Κυπριακή Δημοκρατία». Στο πλαίσιο του προγράμματος, μέλη του Οργανισμού είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν Πρέσβεις Διαπιστευμένους στην Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχοντας σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με μια πλειάδα θεμάτων Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας. Πυρηνικός αφοπλισμός, διεθνής διάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και σύγχρονες προσεγγίσεις, Διεθνής Ποινική Δικαιοσύνη, η σημασία των αναδυόμενων οικονομιών, θέματα διμερών σχέσεων, γεωγραφία και διπλωματία δεν είναι παρά ένα μικρό δείγμα της πλούσιας θεματολογίας που αναλύθηκε.

Το πρόγραμμα “The Ambassadors Series” διήρκησε 13 μήνες (Απρίλιος 2015 – Ιούνιος 2016) και στα πλαίσια του πραγματοποιήθηκαν συνολικά 18 συναντήσεις με Πρέσβεις και μέλη των διπλωματικών αποστολών. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλάμβανε συναντήσεις με τους Πρέσβεις της Ρουμανίας A.E.κ. Ion Pascu, Ουκρανίας Α.Ε. κ. Boris Humeniuk, Βραζιλίας A.E. κ. A.Claudio Acquarone, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής A.E. κ. John M. Koenig (τέως) και Α.Ε. κα. Kathleen Doherty (νυν), Ιρλανδίας Α.Ε. κ. Nicholas Twist, Ολλανδίας Α.E. κα. Brechje Schwachöfer, Σουηδίας Α.Ε. κ. Clas Gierow, Φινλανδίας Α.E. κα Anu Saarela, Γερμανίας A.E. κ. Nikolai von Shoepff, Κούβας Α.Ε. κ. Aramis Fuente, Ιράν Α.Ε. Δρ. Reza Zabib, Πολωνίας Α.Ε. κα. Barbara Tuge-Erecinska, Ελλάδας Α.Ε. κ. Ηλία Φωτόπουλο, Ύπατο Αρμοστή της Ινδίας A.E. κ. Ravi Bangar, Ηνωμένου Βασιλείου Α.Ε.κ. Damian Roderic Todd, Αυστραλίας A.E. κ. Trevor Peacock και Chargé d’Affaires της Βενεζουέλας κ. Jeanpier Anaya Salas. Οι περισσότερες από τις συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στις Πρεσβείες των κρατών στην Λευκωσία, ενώ μερικές από αυτές έγιναν στις Πρεσβευτικές Οικίες.

Οι Πρέσβεις επέδειξαν εξ’ αρχής μεγάλο ενδιαφέρον να συναντηθούν με τα μέλη του Cyprus Youth DiplomaCY και να συζητήσουν μαζί τους για θέματα Διεθνών Σχέσεων, Διπλωματίας και, Πολιτικής. Η θεματολογία καθοριζόταν από την εκάστοτε Πρεσβεία αναλόγως άλλοτε της πολιτικής εγγύτητας/ οικειότητας της χώρας με το θέμα και άλλοτε με την εμπειρία των ιδίων των Πρέσβεων. Ωστόσο, μετά το πέρας της ανάλυσης ακολουθούσε διάλογος σε ένα φιλικό κλίμα, περιλαμβάνοντας άλλα θέματα που πιθανόν να ενδιέφεραν τους συμμετέχοντες και άπτονταν της διεθνούς επικαιρότητας και την πολιτική. Αναμφίβολα, η εμπειρογνωμοσύνη των Διπλωματών προσέδιδε ιδιαίτερη σημασία στους νέους ορίζοντες που ανοίγονταν σε κάθε συζήτηση. Τα όσα μπορούσαμε να μάθουμε στη σύντομη χρονική διάρκεια της συνάντησης, δεν καλύπτονται ακόμη και στις καλύτερες πανεπιστημιακές αίθουσες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλους τους Πρέσβεις τόσο για την προθυμία που επέδειξαν στο να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του Οργανισμού μας όσο και για τη φιλοξενία και το χρόνο που αφιέρωσαν για να συζητήσουν με τους Νέους της Κύπρου.

6) Frederick Model United Nations (FREDMUN) 2016

Το Cyprus Youth DiplomaCY  συνεργάστηκε με το FREDMUN 2016 και το Πανεπιστήμιο Frederick για τη διεξαγωγή του πρώτου Μοντέλου Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών σε ακαδημαϊκό επίπεδο που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο μεταξύ 18-20 Νοεμβρίου 2016.

Το Cyprus Youth DiplomaCY  ανέλαβε την διεξαγωγή της προσομοίωσης της Επιτροπής Υπουργών Συμβουλίου της Ευρώπης επιλέγοντας δύο άτομα εκ των μελών του ως μέλη του Προεδρείου  της Επιτροπής, κ. Σολομών Κουντούρης και κα. Κωνσταντίνα Μάρκου. Μέλη του Cyprus Youth DiplomaCY συμμετείχαν επίσης ως delegates εκπροσωπώντας διάφορα από τα 47 Κράτη Μέλη Συμβουλίου της Ευρώπης, ως οι ανάγκες προσομοίωσης.

7) Συνεργασίες με Άλλους Οργανισμούς

  • Το Cyprus Youth DiplomaCY έγινε οργάνωση Πλήρες-Μέλος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου αρχής γενομένης της 22ας Οκτωβρίου 2016.
  • Το Cyprus Youth DiplomaCY υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το International Law Association Cypriot Branch στις 28 Δεκεμβρίου 2016, για περίοδο πέντε μηνών, με την δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης της συνεργασίας.

8)  Εκπροσώπηση του Cyprus Youth DiplomaCY σε συνέδρια και εκδηλώσεις στην Κύπρο και στο Εξωτερικό

  • 2015:

α) Ενημερωτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες

O Γενικός Γραμματέας Πάνος Χριστοφόρου, συμμετείχε στην ενημερωτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες που διοργάνωσε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

β) Working with Youth for Youth: Protection against Radicalization“-OSCE
Ο Γενικός Γραμματέας Πάνος Χριστοφόρου, εκπροσώπησε την Κύπρο στο Βελιγράδι, σε συνέδριο που διοργανώνει η Σερβία ως προεδρεύουσα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για το 2015 με θέμα:

“Working with Youth for Youth: Protection against Radicalization”.
Στο συνέδριο συμμετέχει ένας/μια νέος/α από κάθε χώρα-μέλος του OSCE .

γ) Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Council of Europe

Ο Γενικός Γραμματέας Πάνος Χριστοφόρου , εκπροσώπησε την Κύπρο ως Youth Delegate στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Council of Europe που έλαβε χώρα στο Στρασβούργο. Κατά την 29η συνάντηση του Κογκρεσου Τοπικών και Περιφερειακων Αρχών, οι Youth Delegates συνέβαλαν στην συζήτηση των θεμάτων: “Guidelines for local and regional authorities on preventing Radicalization” και “E-media: game changer for local and regional politicians”.

δ) Φόρουμ Νεολαίας της Κοινοπολιτείας

Η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Ρένα Φιλίππου, εκπροσώπησε το Cyprus Youth DipomaCY στο Φόρουμ Νεολαίας της Κοινοπολιτείας που έλαβε χώρα στη Μάλτα. Το Φόρουμ Νεολαίας αποτελεί μέρος της Συνέλευσης των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας (CHOGM). Έχει ως στόχο την διαπολιτισμική σχέση και μάθηση μεταξύ των συμμετεχόντων καθώς και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που των νέων της Κοινοπολιτείας.

ε) Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Give peace a chance

Η Δημοσιογράφος για Θέματα Νεολαίας Αθανασία Κωνσταντίνου, συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο “Give peace a chance”  που διοργάνωσε το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου.

στ) Πρόγραμμα Youth Ambassador Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου

Υπεύθυνη Νομικών Θεμάτων του Οργανισμού μας  Χλόη Κωνσταντινίδου επιλέγηκε στο Πρόγραμμα Youth Ambassador του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου.

  • 2016:

α) European Youth Event 2016
Η Δημοσιογράφων Θεμάτων Νεολαίας του Cyprus Youth DiplomaCY κα. Αθανασία Κωνσταντίνου συμμετείχε ως ομιλήτρια στο European Youth Event που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο τον Μάιο του 2016. Η Α. Κωνσταντίνου μίλησε για τη νεανική ανεργία και τρόπους επίλυσης αυτής. Η ομιλία της “Youth Unemployment: Down to zero?” έγινε ενώπιον της Επιτρόπου Απασχόλησης της ΕΕ, κας Marienne Thyssen και μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (20-21 Μαϊου 2016)

β) 1ο Ακαδημαϊκό Συνέδριο Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα «Νέοι και Ευρώπη»
Τα Μέλη κα. Αθανασία Κωνσταντίνου και κ. Σολομών Κουντούρης συμμετείχαν ως ομιλητές στο 1ο Ακαδημαϊκό Συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα «Νέοι και Ευρώπη» (5 Φεβρουαρίου 2016)

γ) «Europe Day in Limassol»
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Πάνος Χριστοφόρου και κα. Αθανασία Κωνσταντίνου συμμετείχαν στην Εκδήλωση «Europe Day in Limassol» που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο (7 Μαϊου 2016)

δ) Rome MUN 2016
Το μέλος του Οργανισμού κ. Σολομών Κουντούρης, βραβεύθηκε ως “Best Delegate” στο Μοντέλο Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών που διεξήχθη στη Ρώμη Rome MUN 2016 εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Κύπρου (5-8 Μαρτίου 2016).

ε) Ενημερωτική Επίσκεψη στις Βρυξέλλες
Το μέλος του Οργανισμού κ. Ζήνωνας Σωκράτους, συμμετείχε σε ενημερωτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες, την οποία διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο και το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο (29 Νοεμβρίου -2 Δεκεμβρίου 2016)

στ) Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Recognition of Youth Worker”
Το μέλος του Οργανισμού κα. Μαρίνα Νικολάου συμμετέχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο “Recognition of Youth Worker” που πραγματοποίησε  το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου (9-11 Δεκεμβρίου 2016).

ζ) Ευκαιρίες χρηματοδότησης του Erasmus+ Youth Cyprus
Η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Οργανισμού κα. Ρένα Φιλίππου συμμετέχει στην παρουσίαση για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης του Erasmus+ Youth Cyprus παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της 1ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, μαζί με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου.

η) Φεστιβάλ Νέων Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου 2016
Το Cyprus Youth DiplomaCY συμμετείχε στο Φεστιβάλ Νέων που διοργάνωσε ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (Σεπτέμβριος 2016).

  • 2017

α) Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Council of Europe
Η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Ρένα Φιλίππου, εκπροσωπεί την Κύπρο το 2017 ως Youth Delegate στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Council of Europe που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο.

9) Προώθηση Θέσεων Εργασίας:

Το Cyprus Youth DiplomaCY για το 2016 προώθησε πέραν των 50 θέσεων εργασίας σχετικών με τους τομείς της διπλωματίας, διεθνών σχέσεων και πολιτικής κατά τη διάρκεια της διετίας.

10) Προώθηση Συνεδρίων, Σεμιναρίων, Καλοκαιρινών Σχολείων:

Το Cyprus Youth DiplomaCY προώθησε πέραν των 100 συνεδρίων, σεμιναρίων και καλοκαιριών σχολείων σχετικών με τη διπλωματία, τις διεθνείς σχέσεις και την πολιτική τα οποία πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της διετίας.

12) Συνεντεύξεις:

  • Η Δημοσιογράφων Θεμάτων Νεολαίας του Cyprus Youth DiplomaCY κα. Αθανασία Κωνσταντίνου παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA Κύπρου και στη δημοσιογράφο Όλγα Κωνσταντίνου σχετικά με τη διεξαγωγή της 1ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων (20 Σεπτεμβρίου 2016)
  • Το μέλος του Οργανισμού κα. Μαρίνα Νικολάου συμμετείχε στη ραδιοφωνική εκπομπή στο Πρώτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ όπου εκπροσώπησε τον Οργανισμό και συζήτησε για την διεξαγωγή της 1ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων μαζί με το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου (12 Δεκεμβρίου 2016).

12) Συναντήσεις που πραγματοποίησαν Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου:

  • Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού κ. Πάνος Χριστοφόρου συμμετείχε στους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου της Ελβετίας μετά από πρόσκληση της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Κύπρο (Αύγουστος 2015 και 2016)
  • Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού κ. Πάνος Χριστοφόρου συμμετείχε στους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου της Βραζιλίας μετά από πρόσκληση της Πρεσβείας της Βραζιλίας στην Κύπρο (Σεπτέμβριος 2015 και 2016).
  • Η Δημοσιογράφος Θεμάτων Νεολαίας του Οργανισμού κα. Αθανασία Κωνσταντίνου είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Κορνήλιο Κορνηλίου.
  • Η Πρόεδρος του Οργανισμού κα. Ιωάννα Δημοσθένους πραγματοποίησε συνάντηση με το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου όπου συζητήθηκαν οι δράσεις των δύο οργανισμών, οι δυνατότητες συνεργασίας τους καθώς επίσης παρουσιάσθηκε από το Cyprus Youth DiplomaCY η ιδέα πραγματοποίησης της 1ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων. Τέλος, αποφασίσθηκε η συνδιοργάνωσή της 1ηςΒουλής των Νέων Αντιπροσώπων από τους δύο Οργανισμούς.

13) Άλλες Δραστηριότητες για τα Μέλη του Οργανισμού:

  • Προετοιμασία ερωτηματολογίου το οποίο δημοσιεύθηκε, ζητώντας από μέλη και φίλους του οργανισμού να αξιολογήσουν τις δραστηριότητές του και να δηλώσουν άλλες δραστηριότητες που θα τους ενδιέφερε ο οργανισμός να πραγματοποιήσει.
  • Συνεργασία με το University of Central Lancashire (UCLAN Cyprus) προσέφερε στα μέλη του υποτροφία μείωσης 40% στα δίδακτρα για το νέο Μεταπτυχιακό “Master of Arts in Security & Diplomacy”.
  • Προώθηση της εγγραφής των νέων στους καταλόγους ψηφοφόρων για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
  • Προώθηση του δικαιώματος και υποχρέωσης των νέων να ψηφίσουν στις εκλογές, ως προσπάθεια καταπολέμησης της αποχής των νέων από τις εκλογικές διαδικασίες.

Website Powered by WordPress.com.