2019-2021

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΕΤΙΑΣ CYPRUS YOUTH DIPLOMACY (2019-2021)

Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Cyprus Youth DiplomaCY  (DCY) εξελέγη στις 12 Ιουνίου 2019 και ανέλαβε τη διοίκηση του οργανισμού την 1η Ιουλίου 2019 για διετή θητεία. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούσαν οι Ιωάννα Δημοσθένους (Πρόεδρος), Μαρίνα Νικολάου (Γενική Γραμματέας), Νίκη Βικτώρια Φρατζέσκου-Ράμος (Ταμίας), Κωνσταντίνα Κατσαντώνη (Υπεύθυνη Εκδηλώσεων), Αθανασία Κωνσταντίνου (Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων) και Βασιλική Παπασάββα (Υπεύθυνη Μελών). 

Το Διοικητικό Συμβούλιο έθεσε τρεις προτεραιότητες για τη θητεία 2019-2021:

  1. Συμπερίληψη των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Κύπρο, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της διπλωματίας, των διεθνών σχέσεων και της πολιτικής
  2. Ανάδειξη και προώθηση του ρόλου των νέων γυναικών στους τομείς της διπλωματίας, των διεθνών σχέσεων και της πολιτικής στην Κύπρο
  3. Ανάδειξη του Ρόλου της Πολιτιστικής Διπλωματίας ως μέσο άσκησης πολιτικής ήπιας ισχύος και χάραξης εξωτερικής πολιτικής 

Το Διοικητικό Συμβούλιο είχε μια άκρως παραγωγική διετία, αφού ανέπτυξε δράσεις και projects στη βάση των πιο πάνω προτεραιοτήτων. Σημειώνεται πως παρά το θέμα που προέκυψε με την πανδημία του κορονοϊού  κατά τη διάρκεια της διετίας, το Cyprus Youth DiplomaCY προσπάθησε να παραμείνει ενεργό και αξιοποίησε την τεχνολογία ώστε να συνεχίσει τη δράση του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψιν τις επικρατούσες συνθήκες. 

Όσον αφορά στις δράσεις του DCY για τη διετία 2019-2021, το CyprusYouth DiplomaCY κατάφερε μέσα σε δύο μόλις  χρόνια -παρά τις δυσκολίες λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας- να διοργανώσει, μεταξύ άλλων, 6 δια ζώσης συνέδρια και 14 διαδικτυακές εκδηλώσεις με αφιερώματα στην εξωτερική πολιτική και τις προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης κ.α., να διαχειριστεί 3 προγράμματα, μεταξύ αυτών το Πρόγραμμα της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων και το Πρόγραμμα των EastMed Youth Ambassadors «Νεολαία για την Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», καθώς επίσης να δημοσιεύσει ακόμα μια έκδοση του Οργανισμού στο πλαίσιο των 60 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου ως Κράτος-Μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κατά την διάρκεια της διετίας το Cyprus Youth DiplomaCY είχε την μεγάλη τιμή να φιλοξενήσει στις δράσεις του αξιωματούχους όπως τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Θέματα Νεολαίας (UN Youth Envoy) κα. Jayathma Wickramanayake-η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκδήλωση κυπριακής ΜΚΟ νεολαίας- τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη κ. Κορνήλιο Κορνηλίου, μεγάλο αριθμό Κυπρίων Πρέσβεων και διπλωματών, αριθμό Πρέσβεων και διπλωματών διαπιστευμένων στην Κυπριακή Δημοκρατία καθώς επίσης μεγάλο αριθμό τεχνοκρατών, εμπειρογνωμόνων και ειδικών σε θέματα διπλωματίας, διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής.  

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της υπό αναφοράς  διετίας, το Cyprus Youth DiplomaCY εξελέγη στην Αντιπροεδρία Α΄ του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου καθώς επίσης το πρόγραμμα της Βουλής των Νέων, πρόγραμμα που διαχειρίζονται από κοινού το Cyprus Youth DiplomaCY και το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, αναδείχθηκε ως το καλύτερο πρόγραμμα στην Ευρώπη όσον αφορά στη συμμετοχή των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων από το SALTO PI Awards. 

Τέλος, το Cyprus Youth DiplomaCY για τη διετία 2019-2021 είχε 140 ενεργά μέλη και την πλειονότητα των δια ζώσης δράσεών  του παρακολούθησαν περίπου 500 νέοι και νέες από όλη την Κύπρο. Τη  δράση του CyprusYouth DiplomaCY διαδικτυακά παρακολούθησε ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ατόμων κατά τη διάρκεια της διετίας, με 92, 100 λογαριασμούς να επισκέπτονται την σελίδα του Cyprus Youth DiplomaCY στο Facebook, 36,6kimpressions κατά μέσο όρο στην σελίδα του οργανισμού στο Twitter και 7000 επισκέψεις στην ιστοσελίδα του οργανισμού. 

Το Cyprus Youth DiplomaCY ευχαριστεί θερμά όλους τους συνεργάτες και υποστηρικτές του για την εξαιρετικά αγαστή συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται συγκεκριμένα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας για όλη τη βοήθεια και στήριξη στο έργο του DCY, στα Υπουργεία Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας  για τη συνεργασία τους σχετικά με το Πρόγραμμα της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου για την χρηματοδότηση πολλών εκ των δράσεων του DCY, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου για όλη την αγαστή συνεργασία, καθώς επίσης όλες τις διαπιστευμένες πρεσβείες στην Κύπρο, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο. Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται και στην ενορία Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως στη Λευκωσία, για την δωρεά παραχώρηση αιθουσών για τις ανάγκες των διαφόρων προγραμμάτων και δράσεων του οργανισμού. Το DCY εκφράζει θερμές ευχαριστίες και σε  όλους/όλες τους/τις  διπλωμάτες, τεχνοκράτες/ακαδημαϊκούς, ειδικούς/ες, εμπειρογνώμονες κ.α. οι οποίοι/ες συνέβαλλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην στήριξη του DCY για μια άκρως παραγωγική διετία.Είμαστε σίγουροι πως το Cyprus Youth DiplomaCY συνέβαλε με το δικό του τρόπο στην ενδυνάμωση των νέων της Κύπρου μας και στην προσπάθεια να δοθεί χώρος και λόγος στους νέους και στις νέες της Κύπρου σε θέματα διπλωματίας, εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων.

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση του Cyprus Youth DiplomaCY για τη διετία 2019-2021 πατώντας εδώ.

Ιωάννα Δημοσθένους
Πρόεδρος Cyprus Youth DiplomaCY 2019-2021

Website Powered by WordPress.com.