Δελτίο Τύπου: Επιτυχής Ολοκλήρωση Σεμιναρίου “Νεολαία για την Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο”

                                                                      Logo_Logo_GR_orange

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επιτυχής Ολοκλήρωση Τριήμερου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου & Εργαστηρίου του ΜΚΟ Cyprus Youth DiplomaCY με θέμα:
«Νεολαία για την Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο Σεμινάριο/Εργαστήρι του ΜΚΟ Cyprus Youth DiplomaCY(DCY) με θέμα  «Νεολαία για την Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία μεταξύ 23 και 25 Ιουλίου 2020.

Στόχος του νέου Προγράμματος του DCY ήταν η δημιουργία μιας ομάδας 26 EastMed Youth Ambassadors (Πρεσβευτών Νεολαίας για την Ανατολική Μεσόγειο). Η ομάδα αποτελείται από Κύπριους Νέους και Νέες 16-35 ετών και επιμορφώθηκε κατά το τριήμερο Σεμινάριο/Εργαστήρι σε διάφορες θεματικές σχετικές με την Ανατολική Μεσόγειο. Οι 26 EastMed Youth Ambassadors πρόκειται ναασχοληθούν για ένα χρόνο με τη θεματική της ενίσχυσης των σχέσεων των Κρατών της Ανατολικής Μεσογείου με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο που έχει να διαδραματίσει η νεολαία σε θέματα συνεργασίας και ασφάλειας (Ιούλιος 2020-Ιούλιος 2021).

Η ομάδα των 26 EastMed Youth Ambassadors συναντήθηκε κατά τη διάρκεια του τριημέρου με Αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρέσβεις της Κυπριακής Δημοκρατίας διαπιστευμένους σε κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, Πρέσβεις και Εκπροσώπους Πρεσβειών διαπιστευμένους στην Κυπριακή Δημοκρατία, Διπλωμάτες, Εμπειρογνώμονες, Τεχνοκράτες και Ακαδημαϊκούς. Σκοπός των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των 26 νέων για θέματα Ανατολικής Μεσογείου όπως είναι θέματα διμερών σχέσεων και τριμερών συνεργασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα Κράτη της περιοχής,  θέματα ασφάλειας, ενέργειας, δικαίου της θάλασσας, ισότητας των φύλων, πολιτισμού, περιβάλλοντος  κ.α. καθώς και η ανταλλαγή απόψεων για τον ρόλο που έχει η νεολαία να επιτελέσει σε θέματα συνεργασίας και ασφάλειας στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, οι 26 EastMed Youth Ambassadors φιλοξενήθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πρωί της 23ης Ιουλίου 2020 ,όπου συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κορνήλιο Κορνηλίου, την Διευθύντρια Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής του Υπουργείου Εξωτερικών κα. Χριστίνα Ράφτη και τον λειτουργό κ. Δημήτρη Δημητρίου, τον Διδάκτορα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου κ. Νικόλα Ιωαννίδη και την Σύμβουλο Υπουργού Εξωτερικών για θέματα Διάστασης του Φύλου στην Εξωτερική Πολιτική κα. Τζόζη Χριστοδούλου. Κατά την απογευματινή συνεδρία της 23ης Ιουλίου, οι 26 YouthAmbassadors είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν διαδικτυακά και να συνομιλήσουν με Πρέσβεις της Κυπριακής Δημοκρατίας διαπιστευμένους σε κράτη της Ανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα, οι EastMed Youth Ambassadors συζήτησαν με  την Πρέσβη ΚΔ στο Κράτος του Ισραήλ κα. Θεσσαλία Σαλίνα Σιάμπου, τον Πρέσβη ΚΔ στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας κ. Ανδρέα Κουζούπη, τον Πρέσβη ΚΔ στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου κ. Όμηρο Μαυρομμάτη, τον Πρέσβη ΚΔ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ. Γιάννη Μιχαηλίδη  και τον Επικεφαλής του Γραφείου Αντιπροσωπείας ΚΔ στο Κράτος της Παλαιστίνης κ. Σάββα Βλαδιμήρου.

Στις 25 Ιουλίου 2020, δεύτερη μέρα του Σεμιναρίου, οι 26 EastMed Youth Ambassadors συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την ενίσχυση των σχέσεων με τα Κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και τον ρόλο των νέων με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, την Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Πρεσβείας της Κύπρου στις ΗΠΑ κα. Μαρία Σαββίδου, τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία κ. Θεοχάρη Λαλάκο, τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Κύπρο κ. Andrea Cavallari και την Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Πρεσβείας του Κράτους του Ισραήλ στην Κύπρο κα. Noga Caspi. Οι EastMed Youth Ambassadors είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με την κα. Νίκη Παπαδοπούλου-Παπά, τέως Επικεφαλής Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και την κα. Καλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Κάτοχο Ευρωπαϊκής Έδρας Ζαν Μονέ/Jean Monnet (2001) του Πανεπιστημίου Κύπρου και Μέλος του Μεσογειακού Δικτύου Γυναικών Διαμεσολαβητριών (MWMN).

Κατά την τρίτη μέρα του Σεμιναρίου/Εργαστηρίου,  η ομάδα των EastMed Youth Ambassadors, στη βάσει των όσων ενημερώθηκε και συζήτησε κατά τις δύο πρώτες μέρες του σεμιναρίου από τους φιλοξενούμενους ομιλητές και τις φιλοξενούμενες ομιλήτριες, κατέγραψε εισηγήσεις και προτάσεις για το ρόλο της νεολαίας στην ενίσχυση των σχέσεων των Κρατών της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ιδέες και εισηγήσεις αφορούν στην ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών μεταξύ των νέων της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου σε θεματικές όπως η συμμετοχής των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, οι ανταλλαγές νέων της περιοχής, η συνεργασία σε θέματα πολιτισμού, διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου, θέματα περιβάλλοντος καθώς και εισηγήσεις για το ρόλο που έχουν τα πανεπιστήμια, η διασπορά και οι κοινωνία των πολιτών να επιτελέσει. Μέρος  των προτάσεων και εισηγήσεων των EastMed Youth Ambassadors απευθύνονται  προς το Υπουργείο Εξωτερικών και  άλλους φορείς/υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατία και πρόκειται να αποσταλούν επίσημα πολύ σύντομα.

Η ομάδα των EastMed Youth Ambassadors, κατά τη διάρκεια της μονοετούς της θητείας που λήγει τον Ιούλιο του 2020, θα έχει και άλλες συναντήσεις με αξιωματούχους, τεχνοκράτες και ειδικούς σε θέματα Ανατολικής Μεσογείου καθώς επίσης θα διοργανώσει διάφορες δράσεις με σκοπό την προώθηση των εισηγήσεών της και την εμπλοκή όλο και περισσότερων νέων στην προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων των Κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο που έχουν να διαδραματίσει η νεολαία των κρατών της περιοχής.

Το Cyprus Youth DiplomaCY ευχαριστεί θερμά όλους τους ομιλητές και τις ομιλήτριες για την αποδοχή της πρόσκλησης συμμετοχής στο τριήμερο σεμινάριο «Νεολαία για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», την παρουσία τους και την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών με την ομάδα των EastMed Youth Ambassadors. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε στο Υπουργείο Εξωτερικών για την φιλοξενία και την στήριξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας καθώς επίσης στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου για την επιχορήγηση της συγκεκριμένης δράσης.

Το Cyprus Youth DiplomaCY θα συνεχίσει να εργάζεται με σκοπό η Κύπρος να μπει δυναμικά στο χάρτη της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου αξιοποιώντας το πιο βασικό της κεφάλαιο για την ενίσχυση των σχέσεων με τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής: τη νεολαία της. 

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Νεολαία για την Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο» μπορείτε να αποταθείτε στην ηλ. Διεύθυνση cyprus.youth.diplomacy@gmail.com  ή στο τηλέφωνο 99911882.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s