Συμμετοχή σε Ενημερωτική Επίσκεψη στις Βρυξέλλες 29 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2016

Το μέλος του Cyprus Youth DiplomaCY Ζήνωνας Σωκράτους συμμετείχε σε ενημερωτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες, την οποία διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, και συνέγραψε το πιο κάτω άρθρο για τις εμπειρίες που αποκόμισε. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει και έχει επενδύσει σε σειρά προγραμμάτων για τη νεολαία, που σχετίζονται με την κινητικότητα και την πληροφόρηση των νέων για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Από  τις 29 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις Βρυξέλλες από μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (NGO), η οποία αποτελείτο από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους.

Είχα την χαρά και την τιμή να εκπροσωπήσω το Cyprus Youth Diplomacy. Σκοπός του ταξιδιού ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους νέους μιας πρώτης επαφής με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να γνωρίσουν από κοντά τις κύριες πτυχές του τρόπου λειτουργίας τους, καθώς και να συνειδητοποιήσουν το πώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο επηρεάζουν την καθημερινότητά και το μέλλον τους. Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι επισκέφθηκαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission),  την Επιτροπή των Περιφερειών (Committee of the Regions) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (European Parliament).

 Στην Επιτροπή έγινε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την  Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε μεταξύ άλλων για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις  προτεραιότητες του Προέδρου Γιούνκερ, το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για το Κυπριακό. Παράλληλα, στο πλαίσιο των συναντήσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών, οι νέοι ενημερώθηκαν για τις βασικές διαδικασίες διαμόρφωσης πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές κ. Κώστα Μαυρίδη (S&D) και κ. Τάκη Χατζηγεωργίου (GUE-NGL). Εκφράστηκαν και συζητήθηκαν οι ανησυχίες των νέων κυρίως, σε θέματα που αφορούν την οικονομία, το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ρόλο της Τουρκίας στην προοπτική μιας σωστής λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

Μέσα από αυτό το άρθρο θα ήθελα να εκφράσω και δημόσια την ευγνωμοσύνη μου στους Ευρωβουλευτές και στον Επίτροπο για την θέληση τους να συναντήσουν την ομάδα, καθώς και για τις πολύτιμες τους συμβουλές. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Cyprus Youth Diplomacy για την ευκαιρία που μου έδωσε για να μάθω καινούργια πράγματα και να ζήσω καινούργιες εμπειρίες. Αυτό το ταξίδι μου δίδαξε πολλά. Η επίσκεψη αυτή εξέφρασε την αποφασιστικότητα, και τη θέληση των νέων των δύο κοινοτήτων να ζήσουν μαζί, ειρηνικά, σε μια επανενωμένη πατρίδα. Γίνεται έτσι οφθαλμοφανές πώς τέτοιες εκδηλώσεις και συναντήσεις αποτελούν τη γέφυρα για την επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου.

Ζήνωνας Σωκράτους
*Μεταπτυχιακός Φοιτητής
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Πανεπιστήμιο Κύπρου,
Μέλος του Cyprus Youth DiplomaCY

*Τα γεγονότα και οι απόψεις του πιο πάνω άρθρου δεσμεύουν αποκλειστικά τον συγγραφέα και κατ’ ουδένα τρόπο δεν δεσμεύουν τον Οργανισμό.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s