O Σολομών Κουντούρης, Μέλος του Cyprus Youth DiplomaCY φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου μας μιλά για τη «διπλωματική» του εμπειρία στο Μοντέλο Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών στη Ρώμη (Rome MUN) τον Μάρτιου του 2016 καθώς και για τη βράβευση του ως Best Delegate.
Σολομών καταρχάς θα θέλαμε να σε συγχαρούμε για τη βράβευση σου ως Best Delegate στο Rome MUN 2016!
Ποιο ήταν το κίνητρο σου να συμμετέχεις στο διαγωνισμό Rome Model UN;
Ξεκίνησα να συμμετέχω σε Model UN από το λύκειο. Είναι για μένα μια πολύ καλή εμπειρία που έχει πολλά να σου προσφέρει. Σαν φοιτητής πλέον στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σπουδάζοντας Πολιτικές Επιστήμες, ήθελα να συνεχίσω να ασχολούμαι με τέτοιου είδους συνέδρια και με το που ανακοινώθηκε από το τμήμα ότι θα διοργάνωνε αποστολή έκανα αμέσως αίτηση. Εάν τελικά δεν διοργάνωνε την αποστολή το πανεπιστήμιο μου, απλά θα πήγαινα σε κάποιο άλλο Model UN ατομικά όπως έκανα και στο παρελθόν.
Μίλησε μας για την εμπειρία σου στο διαγωνισμό. Σε ποιά επιτροπή συμμετείχες;
Φέτος συμμετείχα στο UNHCR (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες). Η συζήτηση είχε ως κεντρικό άξονα παγκόσμιες στρατηγικές χρηματοδότησης των προσφύγων και μεθόδους σταθεροποίησης των προσφύγων στις χώρες στις οποίες φιλοξενούνται. Είναι ένα αρκετά επίκαιρο θέμα και ήταν πολύ ενδιαφέρον για εμένα να ακούσω τις απόψεις διαφόρων ατόμων σε σχέση με την πρόσφατη προσφυγική κρίση.
Σολομών κέρδισες τον τίτλο του “Βest Delegate” στην επιτροπή σου. Τι είναι αυτό που σε έκανε να διακριθείς ανάμεσα σε δεκάδες υποψήφιους;
Πιστεύω ότι με βοήθησε πολύ η εμπειρία μου καθώς είναι το έκτο MUN που συμμετέχω. Γνώριζα καλά τις διαδικασίες και δεν είχα το άγχος που είχα την πρώτη φορά που συμμετείχα στο διαγωνισμό. Για να διακριθείς πιστεύω ότι πρέπει να μπορείς να ξεχωρίσεις ανάμεσα στο πλήθος. Πρέπει να είσαι προσεγμένος στις ομιλίες σου έτσι ώστε να πείσεις το ακροατήριο για τις θέσεις σου αλλά και να κάνεις καλό lobbying (να κινείς δηλαδή τα νήματα από τα παρασκήνια). Αν καταφέρεις να ξεχωρίσεις την πρώτη μέρα, μετά είναι πολύ πιο εύκολο να φέρεις το πλήθος με το μέρος σου. Είναι αρκετά βοηθητικό να κάνεις και μερικά αστεία μέσα-μέσα για να σπάσει ο πάγος των σοβαρών συζητήσεων.
Kατά τη γνώμη σου ποιά προσόντα πρέπει να έχει ένας καλός διπλωμάτης;
Πρέπει να έχει καλή γνώση της ειδικότητας του. Αυτό είναι το κυριότερο από όλα διότι χωρίς τις κατάλληλες γνώσεις δεν μπορείς να λαμβάνεις μέρος στις συζητήσεις.
Πρέπει να μπορείς να εκφράσεις τις απόψεις σου με τρόπο που να είναι κατανοητός (έχω γνωρίσει άτομα με καλές ιδέες που δεν μπορούν να απλοποιήσουν τη σκέψη τους). Σε αυτό βοηθά το λεγόμενο “1 minute speech”: Λένε ότι άμα σε προσλάβουν σε ένα καινούργιο χώρο εργασίας πρέπει να μπορείς να παρουσιάσεις τον εαυτό σου σε ένα λεπτό με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνεις εντύπωση στους καινούργιους συνεργάτες σου. Αυτό το ένα λεπτό είναι το λεπτό που χρειάζεται για να φτάσεις στον όροφο όπου εργάζεσαι χρησιμοποιώντας το ασανσέρ (βέβαια εδώ μιλάμε για εταιρίες που στεγάζονται σε ουρανοξύστες)
Πρέπει να μπορείς να υπολογίζεις το καλύτερο “win-win situation” με τις λιγότερες υποχωρήσεις εκ μέρους σου. Μερικές φορές βοηθά να είσαι λίγο πονηρός και να πλασάρεις τις απόψεις σου κρύβοντας τον πραγματικό σου στόχο.
Τέλος, να χαμογελάς!! Ένα χαμόγελο είναι υπέρ αρκετό για να φανείς συμπαθητικός και φιλικός απέναντι σε όλους, και δίνει και ένα πιο ευχάριστο κλίμα.
Ποιο ήταν το έπαθλο που έλαβες ως Best Delegate;
Πήρα υποτροφία για MUN στην Κωνσταντινούπολη και στο οποίο θα συμμετάσχω τον ερχόμενο Αύγουστο.
Παροτρύνεις τους νέους να συμμετέχουν σε παρόμοιες διοργανώσεις Μοντέλου Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών; Συμμετέχοντας, τι έχουν να κερδίσουν;
Θα έλεγα σε όποιον ενδιαφέρεται, να πάει με τα χίλια!! Εκτός από το ότι είναι μια πολύ δυνατή εμπειρία, οι κοινωνικές σχέσεις που προσφέρουν αυτά τα συνέδρια (το networking που λέμε) είναι πολύ βοηθητικά για τη μελλοντική σου επαγγελματική πορεία. Για παράδειγμα έχω ακόμη επαφές με άτομα από το πρώτο μου MUN στο οποίο συμμετείχα πριν έξι χρόνια. Είναι επίσης μια ευκαιρία να δεις μια ξένη χώρα και να μάθεις περισσότερο για τον πολιτισμό και την κουλτούρα της. Γενικά είναι μια εμπειρία ζωής και αυτά που σου προσφέρει σου μένουν για πάντα.
Σολομών, σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη Διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις; Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Ταξιδεύω από μικρός. Στο λύκειο είχα την πρώτη μου επαφή με θέματα Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων και από τότε έχουν πάρει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Μετά το πτυχίο μου θα κάνω μεταπτυχιακό είτε σε Διεθνείς Σχέσεις είτε σε Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ήδη δουλεύω σε ένα οργανισμό στην Κύπρο, το Freedom Dolls Initiative που ασχολείται κυρίως με θέματα σωματεμπορίου και σκέφτομαι να κινηθώ επαγγελματικά προς αυτήν τη κατεύθυνση.
Θέλω δηλαδή να ασχοληθώ με Διεθνείς Σχέσεις και πιο συγκεκριμένα σε θέματα μετανάστευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σολομών σε ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη αυτή και σου ευχόμαστε Καλή Συνέχεια στη «διπλωματική» σου σταδιοδρομία!
Επιμέλεια συνέντευξης: Αθανασία Κωνσταντίνου, Δημοσιογράφος για ζητήματα νεολαίας Cyprus Youth DiplomaCY
10/5/2016
Leave a Reply