Συνάντηση με τον Πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Α.Ε. Δρ. Reza Zabib

The Ambassador Series: Συνάντηση με τον Πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Αυτού Εξοχότητα  Δρ. Reza Zabib

Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, το πρόγραμμα  Ambassador Series “ταξίδεψε”  στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, αφού αντιπροσωπεία του Cyprus Youth DiplomaCY είχε την ιδιαίτερη τιμή να συναντήσει τον Πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Κύπρο, Αυτού Εξοχότητα Δρ. Reza Zabib.

Ο κ. Πρέσβης μας εξέπληξε ευχάριστα μιας και πριν μας μιλήσει ο ίδιος για τη χώρα του μας ζήτησε να μιλήσουμε εμείς γι’αυτή, ερωτώντας τον καθένα ξεχωριστά για το ποια εικόνα έχει στο μυαλό ακούγοντας «Ιράν» πριν μας συστήσει στην αληθινή διάσταση της χώρας.

Αφότου άκουσε προσεκτικά τα σχόλια και παρατηρήσεις μας, ο κ. Πρέσβης πρόσθεσε πως ο κόσμος τείνει να ταυτίζει το Ιράν με τον Αραβικό κόσμο, παρόλο που πρόκειται για μια διαφορετική κουλτούρα και γλώσσα. Αν και τα κράτη της ευρύτερης περιοχής είναι στο σύνολό τους μουσουλμανικά, διαχωρίζονται σε Σιιτικά (όπως και το Ιραν) και Σουνιτικά. Ιστορικά, η χώρα αποτελεί συνέχεια του κέντρου του Περσικού πολιτισμού, ωστόσο το σύγχρονο Ιράν είναι ένα καλό παράδειγμα πολιτισμικού πλουραλισμού. Αζέροι, Βαλούχοι, Κούρδοι, Άραβες,Λορς, Τουρκμένοι  δεν είναι παρά μερικές από τις κουλτούρες της χώρας, ανάγοντας την Ιρανική κοινωνία σε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό πολιτισμών. Η Α.Ε.  κ. Zabib υπογράμμισε πως ως τέτοιες πρέπει να χαρακτηρίζονται (ως κουλτούρες) και όχι ως εθνοτικές μειονότητες, μιας και τα μέλη τους είναι ισότιμοι Ιρανοί πολίτες. Μάλιστα, αυτή η κοινωνική και πολιτισμική ποικιλότητα αντανακλάται και στην πολιτική ζωή του κράτους που ακόμη και διπλωματικές αποστολές του Ιράν στο εξωτερικό περιλαμβάνουν διπλωμάτες από όλο το εθνοτικό φάσμα.

Από στρατηγικής σκοπιάς, ο κ.Πρέσβης ανέφερε πως εκτός από τον Περσικό Κόλπο, οι ειδικοί σε θέματα στρατηγικής άρχισαν να συγκαταλέγουν το ίδιο το Ιράν ως μια από τις 14 πιο σημαντικές γεωστρατηγικά περιοχές. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι συνδυάζοντας τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, το Ιράν κατατάσσεται πρώτο από πλευράς ποσοτήτων.  Ωστόσο, παρόλο που αναμενόταν η οικονομία της χώρας να βασίζεται στο πετρέλαιο, σήμερα περιορίστηκε στο 30% της οικονομικής δραστηριότητας από 90% που κατείχε τη δεκαετία του 1980. Σύμφωνα με τον κ.Πρέσβη, η νέα Ιρανική στρατηγική επενδύει πρώτιστα στο ανθρώπινο δυναμικό. Το Ιράν είναι ένα από τα δέκα κράτη παγκόσμια το οποίο αναπτύσσει υψηλή τεχνολογία (high-tech) σε διάφορους τομείς όπως κλωνοποίηση, βιοϊατρική, τεχνολογία δορυφόρων και εξοπλισμού εκτόξευσης δορυφόρων

Σε ό,τι αφορά την κριτική που δέχεται συχνά η χώρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θέση των γυναικών στην κοινωνία, υπογραμμίστηκε από τον κ. Πρέσβη, πως σε αντίθεση με άλλες μουσουλμανικές κοινωνίες όπου οι γυναίκες υπόκεινται σε περιορισμούς, στο Ιράν έχουν πλήρη δικαιώματα. Αξίζει μάλιστα  να σημειωθεί πως το 65% των φοιτητών είναι γυναίκες.

Το Ιράν βλέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα καλό εταίρο στη διπλωματική και ακαδημαϊκή σφαίρα, ιδιαίτερα μετά την Επανάσταση το 1979, όπου και η εξωτερική πολιτική της χώρας  έπαψε να μονοπωλείται κυρίως από τις ΗΠΑ. Με την πρόσφατη συμφωνία περί πυρηνικών (Joint Comprehensive Plan of Action) που επετεύχθη το καλοκαίρι μεταξύ του Ιράν, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία, με τη σταδιακή άρση των κυρώσεων, δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις και προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων της χώρας με την Ένωση.

Σε ερώτηση ενός από τα μέλη μας σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος, η Α.Ε. Δρ. Zabib χαρακτήρισε το ζήτημα ως βαρβαρότητα εναντίον πολιτισμού (barbarianism confronting civilization) παρά ως ζήτημα θρησκείας. Μάλιστα, οι τρομοκράτες χαρακτηρίζοντας το Ιράν ως σιιτικό εχθρό, αποτελεί   κύριο στόχο του ISIS, ενώ κτυπήματα εντός της χώρας αποφεύχθηκαν λόγω της αποτελεσματικότητας της Υπηρεσίας Πληροφοριών. Παράλληλα, τονίστηκε και η σημασία της χώρας για την καταπολέμηση του φαινομένου ανόδου του εξτρεμισμού στην περιοχή λόγω της γεωγραφικής του εγγύτητας.

O κ. Πρέσβης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις άριστες σχέσεις μεταξύ Ιράν και Κύπρου. Το Ιράν ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία και μαζί άνηκαν στην κοινότητα των Αδεσμεύτων, έως ότου η Κύπρος προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ιράν υποστηρίζει τη βιώσιμη επανένωση του νησιού. Εκτός από τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, έχουν θεσπιστεί συνεργασίες και μεταξύ άλλων κρατικών φορέων όπως τα Υπουργεία Μεταφορών και Υγείας. Έντονο είναι και το επενδυτικό ενδιαφέρον στο νησί από Ιρανικές εταιρείες, ενώ γίνεται προσπάθεια για σύνδεση των δύο χωρών με απευθείας πτήσεις.

Το Ιράν φημίζεται για τα μοναδικής ομορφιάς και τεχνοτροπίας χαλιά του. Κάπως έτσι λοιπόν θα θέλαμε να παρομοιάσουμε και την συνάντησή μας με τον κ. Πρέσβη, καθώς, μέσα από αυτή την εμπειρία ‘‘γνέψαμε’’ μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα για το Ιράν.

Ευχαριστούμε θερμά την Α.Ε. δρ. Reza Zabib και την Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για τη φιλοξενία, την ενδιαφέρουσα συζήτηση καθώς και τα αναμνηστικά* που μας προσέφεραν παίρνοντας έτσι, και κυριολεκτικά, μια γεύση από το Ιράν!

* το Ιράν φημίζεται και για τα φιστίκια

Cyprus Youth DiplomaCY
Απρίλιος 2016

Σημείωση: Το άρθρο συνεγράφη σε στενή συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Κύπρο. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s