Το Cyprus Youth DiplomaCY αφιερώνει τη διετία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Το Cyprus Youth DiplomaCY αφιερώνει τη διετία του
στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Λόγω της ανάληψης της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Κυπριακή Δημοκρατία τον Νοέμβριο του 2016, το Διοικητικό Συμβούλιο του Cyprus Youth DiplomaCY αποφάσισε να αφιερώσει την επόμενη διετία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Σκοπός, να ενημερωθούν οι νέοι της Κύπρου για τον Διακυβερνητικό αυτό Οργανισμό ο οποίος εδρεύει στο Στρασβούργο και να προετοιμαστούν για την Κυπριακή Προεδρία που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2016.

Σε μια προσπάθεια να ενημερωθούν οι νέοι για το Συμβούλιο της Ευρώπης το Cyprus Youth DiplomaCY θα συμβάλλει ενεργά έτσι ώστε μέσα στην επόμενη διετία οι νέοι να γνωρίζουν τι είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, πώς λειτουργεί, ποιος ο σκοπός του, γιατί είναι ένας σημαντικός Διακυβερνητικός Οργανισμός και γιατί δεν πρέπει να συγχέεται με το Συμβούλιο της ΕΕ (το Συμβούλιο της ΕΕ αποτελεί αποτελεί θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι Διακυβερνητικός Οργανισμός). Με αυτό τον τρόπο οι νέοι της Κύπρου θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν τόσο την προετοιμασία όσο και να συβάλλουν στην επερχόμενη Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία θα αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι και τον Μάιο του 2017.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το Cyprus Youth DiplomaCY προτίθεται να διοργανώσει αυτή τη διετία, μεταξύ άλλων, τις πιο κάτω δραστηριότητες:

1) Διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων για προβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης
Θα διοργανωθούν κατά τη διάρκεια της διετίας πολλές ενημερωτικές εκδηλώσεις με προσωπικότητες που υπηρέτησαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης από διάφορες θέσεις, όπως συναντήσεις με διπλωμάτες που υπηρέτησαν στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ακαδημαϊκούς, πρώην δικαστές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ.α. Με αυτόν τον τρόπο οι νέοι θα ενημερώνονται συστηματικά για τα επόμενα δυο χρόνια για το Συμβούλιο της Ευρώπης έτσι ώστε να κατανοήσουν τον σκοπό του, τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μπορέσουν να ανταποκριθούν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της Κυπριακής Προεδρίας.
Περισσότερες πληροφορίες θα δημοσιευθούν σύντομα. 

2) Διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης των νέων για το Συμβούλιο της Ευρώπης μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης
Αποφασίσθηκε όπως η Τετάρτη και κάθε Τετάρτη μέχρι τον Μάιο του 2017, αφιερωθεί αποκλειστικά για προβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης μέσω της σελίδας του Cyprus Youth DiplomaCY στο facebook. Η επιλογή της Τετάρτης δεν είναι τυχαία, αφού κάθε Τετάρτη διεξάγεται η συνάντηση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβούλιο της Ευρώπης, στην έδρα του στο Στρασβούργο.

3) Πραγματοποίηση οργανωμένων εκπαιδευτικών επισκέψεων στο Στρασβούργο
Κατά τη διάρκεια της διετίας,θα γίνει προσπάθεια διοργάνωσης και πραγματοποίησης εκπαιδευτικών επισκέψεων στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο για Κύπριους/ες νέους/ες, με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του Διακρατικού αυτού Οργανισμού.
Όλες οι σχετικές πληροφορίες θα δημοσιευθούν σύντομα. 

4)Πραγματοποίηση Παγκύπριας  Δίκης-Προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Στα πλαίσια ενημέρωσης και προώθησης τόσο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στους νέους νομικούς όσο και στο ευρύτερο κοινό, αλλά και ενημέρωσης σχετικά με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, θα διοργανωθεί στις αρχές του 2016 Παγκύπρια  Δίκη-Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν Κύπριοι νέοι και νέες από 16 μέχρι 32 ετών.
Περισσότερες πληροφορίες θα δημοσιευθούν σύντομα. 

5) Διεξαγωγή Προσομοίωσης της Επιτροπής Υπουργών στη Λευκωσία με τη συμμετοχή νέων Κυπρίων
Θα διοργανωθεί στην Κύπρο Προσομοίωση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης με σκοπό τη συμμετοχή Κύπριων Νέων και την εξοικείωσή τους με το όργανο αυτό του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η προσομοίωση θα διεξαχθεί τον Μάιο του 2016 και 2017 έτσι ώστε να συνάδει χρονικά με την πραγματική συνάντηση της Επιτροπής Υπουργών που λαμβάνει χώρα κάθε Μάιο, στην εκάστοτε χώρα που έχει την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών. Με αυτό τον τρόπο οι 47 νέοι Κύπριοι/ες που θα συμμετέχουν, θα μάθουν πρακτικά για τη λειτουργία της Επιτροπής Υπουργών και θα ασχοληθούν εμπράκτως με όρους διπλωματίας και διεθνών σχέσεων.
Περισσότερες πληροφορίες θα δημοσιευθούν σύντομα.

Το Cyprus Youth DiplomaCY έχει ενημερώσει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την απόφασή του να αφιερώσει την επόμενη διετία στο Συμβούλιο της Ευρώπης εν όψει της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μια διετία γεμάτη Διπλωματία και Διεθνείς Σχέσεις, έχει ξεκινήσει!

Φιλικά,
Διοικητικό Συμβουλίο
Cyprus Youth DiplomaCY

Σημειώνεται πως το Cyprus Youth DiplomaCY, πέραν από τις δραστηριότητες σχετικά με το Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόκειται να συνεχίσει τη διοργάνωση και άλλων εκδηλώσεων σχετικές με τη Διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις, ακόμα και αν δεν εμπίπτουν θεματικά στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s