Συνέντευξη με την Ελένη Ιωσηφίδου, Νεαρή Επαγγελματία στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Χιλή

Συνέντευξη με την Ελένη Ιωσηφίδου, Νεαρή Επαγγελματία στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Χιλή

Η Ελένη Ιωσηφίδου μοιράζεται μαζί μας τις εμπειρίες της από την απασχόλησή της ως νέα διπλωμάτης στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Χιλή. Ενθαρρύνει τις νέες και τους νέους να ανοίξουν τα φτερά τους, τους δίνει κίνητρα να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα νέων επιστημόνων και να αιτηθούν για απασχόληση ή να κάνουν απλά αίτηση για πρακτική άσκηση σε μια από τις Αντιπροσωπείες της ΕΕ στον κόσμο. Δίνει επίσης χρήσιμες συμβουλές για να αυξήσουν τις πιθανότητες τους να επιλεγούν.

Ελένη έχεις επιλεγεί από την Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ για να εργαστείς ως νέαρή νομικός και νέα διπλωμάτης στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Χιλή. Μίλησε μας για την εμπειρία σου αυτή. 

Κατ’ακρίβειαν, η πρώτη επιλογή γίνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου  (ΥΠΕΞ) που προτείνει υποψηφίους στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), η οποία ΕΥΕΔ κάνει την τελική επιλογή. Όταν έκανα αίτηση, δεν ήμουν πολύ αισιόδοξη για την επιτυχή κατάληξή της αίτησής μου. Κατ’ακρίβειαν, ακόμη κι όταν έλαβα την ειδοποίηση του ΥΠΕΞ ότι προτάθηκε το όνομά μου, δεν περίμενα ότι η αίτησή μου θα πετύχαινε! Για καλή μου τύχη και ενάντια σε κάθε στίγμα απαισιοδοξίας η αίτησή μου πέτυχε!

Λίγους μήνες πριν ανοίξουν οι θέσεις κι αποφασίσω να κάνω αίτηση, ξεκίνησα ένα πρόγραμμα για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού και του ανθρώπου μέσα από τις τέχνες στη Λατινική Αμερική. Η ιδέα: η διάσχιση της ηπείρου (από τη Γουατεμάλα μέχρι την Παταγονία και πάλι πίσω) με ένα μικρό βαν και μερικές μαριονέτες. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιούλιο. Μερικές μέρες μετά την αναχώρηση από τη Γουατεμάλα για τον περίπλου της ηπείρου, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα στις 4 το πρωί από τις Βρυξέλλες. Το σήμα στο κινητό αδύναμο, η φωνή από Βρυξέλλες μακρινή, αλλά πρωινά ζωντανή. Η δική μου φωνή βραχνή και αγουροξυπνημένη. Η ευρωϋπάλληλος στις Βρυξέλλες που ανακοίνωνε ότι με δέχτηκαν στη θέση και με στέλνουν στη Χιλή. Εγώ προφανώς δεν ακούστηκα ιδιαίτερα ενθουσιασμένη, γιατί με ρώτησε ξαφνιασμένη “Μήπως δεν είσαι ευχαριστημένη με τη χώρα ή μήπως δε θέλεις πια τη θέση;!” Εκεί ξύπνησα!

Λίγους μήνες λοιπόν μετά, το Σεπτέμβριο του 2014, βρέθηκα στο Σαντιάγο της Χιλής, για να αναλάβω καθήκοντα ως “Νεαρή Επαγγελματίας σε Αντιπροσωπεία” (Junior Professional in Delegation). Η προσωπική πρωτοβουλία για τα δικαιώματα του παιδιού (En ruta por la infancia – On the road for childhood) προσαρμόστηκε στην καινούρια πραγματικότητα και το ταξίδι θα συνεχίσει μετά το τέλος του συμβολαίου μου.

Ποια είναι τα καθήκοντα σου και ποιες γλώσσες χρησιμοποιείς στην καθημερινή σου εργασία;
Τα συγκεκριμένα καθήκοντα κάθε “νέας/ου διπλωμάτη” αποφασίζονται τοπικά, από την/τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας. Προσωπικά, υπηρετώ στο πολιτικό τμήμα της Αντιπροσωπείας και αναλαμβάνω θέματα εξωτερικής πολιτικής της Χιλής και της ΕΕ καθώς και τη διοργάνωση συναντήσεων των 18 Κρατών Μελών της ΕΕ με διπλωματική παρουσία στη Χιλή. Πιο συγκεκριμένα, συντάσσω αναφορές για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Χιλής που αφορούν την ΕΕ, έρχομαι σε επαφή με τοπικούς φορείς (Κυβέρνηση, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, δημοσιογράφους κλπ), συνοδεύω τον Πρέσβη σε συναντήσεις του με Υπουργούς ή άλλους αξιωματούχους της Κυβέρνησης της Χιλής για τη διεξαγωγή επίσημων διαβημάτων εκ μέρους της ΕΕ και συντάσσω τη σχετική αναφορά, προετοιμάζω για τον Πρέσβη τις μηνιαίες συναντήσεις των Πρέσβεων των Κρατών Μελών στα γραφεία της Αντιπροσωπείας, κλπ. Ως θέματα εξωτερικής πολιτικής, έχω υπό την υπευθυνότητά μου θέματα που για την ΕΕ είναι προτεραιότητες στη διεθνή αρένα, όπως για παράδειγμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κλιματική αλλαγή, η Ατζέντα Ανάπτυξης μετά το 2015 του ΟΗΕ και άλλα πολλά. Ανέλαβα επίσης τη διαχείριση του λογαριασμού της Αντιπροσωπείας στο Facebook, τη διοργάνωση δραστηριοτήτων για τη Μέρα της Ευρώπης, τη διοργάνωση συνεδρίων κ.ο.κ.

Η βασική γλώσσα εργασίας στην περίπτωσή μου είναι τα ισπανικά (η Χιλή, όπως η πλειοψηφία των λατινοαμερικανικών χωρών, είναι ισπανόφωνη) αλλά τα αγγλικά είναι σχεδόν απαραίτητα. Χρησιμοποιώ πολύ συχνά επίσης τα γαλλικά. Τα ελληνικά τα χρησιμοποιώ μόνο όταν έρχομαι σε επαφή με την Ελληνική Πρεσβεία και ελληνόφωνους φίλους!

Ποια ήταν τα προσόντα που σε διαφοροποίησαν ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφίους;  Μίλησε μας λίγο για το ακαδημαϊκό σου υπόβαθρο, τις διάφορες εμπειρίες σου και τα ενδιαφέροντα σου.

Σπούδασα νομική στην Γαλλία – Université de Paris I Panthéon-Sorbonne κι έκανα μεταπτυχιακά στον Καναδά – University of Toronto (Διεθνές Δίκαιο) και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας – Irish Centre for Human Rights (Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και Ειρηνευτικές Δυνάμεις). Συνέχισα την εκμάθηση του δικαίου με μια πρακτική άσκηση σε ένα μη κυβερνητικό οργανισμό στο Βερολίνο που ασχολείται με νομικά ζητήματα διεθνούς δικαίου (European Centre for Constitutional and Human Rights). Στη συνέχεια, πέρασα τις εξετάσεις του δικηγορικού συλλόγου την Κύπρο, κάνοντας την άσκησή μου στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. Εξασφάλισα δηλαδή το δικαίωμα άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος και αφήνοντας έτσι ανοικτούς τους ορίζοντες και τις προοπτικές μου. Στη συνέχεια έφυγα για τη Γουατεμάλα, τη βορειότερο χώρα της Κεντρικής Αμερικής, για να βελτιώσω τα ισπανικά μου. Στο μεταξύ, προσέφερα της ‘υπηρεσίες’ μου σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς με αντιπροσωπείες στη Γουατεμάλα και κατέληξα τελικά στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Γουατεμάλα, για μια άτυπη άσκηση. Γνώρισα την Πρέσβειρα και ξεκίνησα κάνοντας καθημερινά μια ανασκόπηση τύπου και μικρές έρευνες για θέματα ενδιαφέροντος για την ΕΕ όπως για παράδειγμα το νομοθετικό σύστημα της Γουατεμάλας ή τη δίκη του πρώην Στρατηγού Εφρέν Ρίος Μοντ με κατηγορίες γενοκτονίας και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Αυτή μου η εμπειρία όχι μόνο με βοήθησε να βελτιώσω ταχύτατα τα ισπανικά μου, αλλά μου άνοιξε την πόρτα για την παρούσα θέση μου: μου έδωσε τις πρώτες εμπειρίες μου σε Αντιπροσωπεία της ΕΕ καθώς και συστάσεις που με βοήθησαν ίσως να ξεχωρίσω. Επίσης, συμμετείχα σε δυο αποστολές παρατήρησης εκλογών με την Εξωτερική Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Δράσης (ΕΥΕΔ) το 2014, μια στην Παραγουάη (ισπανόφωνη αποστολή) και μια στη Μαδαγασκάρη (γαλλόφωνη). Οι προηγούμενες εμπειρίες μου με την ΕΥΕΔ, αν και σύντομες, ήταν όλες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, και μου έδωσαν την ευκαιρία να κτίσω ένα ξεχωριστό προφίλ.

Ποια συμβουλή θα έδινες στους νέους για την αίτηση τους, ούτως ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες να επιλεγούν; 

Πρώτον, να κάνουν αίτηση χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεύτερον, να πιστέψουν στην αίτησή τους και να προωθήσουν τον εαυτό τους όσο το δυνατόν καλύτερα. Τρίτον, εάν δεν πετύχουν για την προκήρυξη θέσεων του παρόντος έτους, να προσπαθήσουν για την επόμενη προκήρυξη και να προετοιμάσουν την αίτησή τους με εμπειρίες που μπορεί να τους φανούν χρήσιμες. Οποιαδήποτε εμπειρία, αφιλοκερδής ή όχι, που έχει σχέση με τις προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ ή εμπειρία εκτός ΕΕ, εμπειρία σε διεθνείς οργανισμούς ή σε θεσμούς της ΕΕ, αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες.

Ελένη ποιά ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισες στη «θητεία» σου ως νεαρή Διπλωμάτης στην Χιλή; 

Οποιοσδήποτε που αναλαμβάνει καθήκοντα μετά από χρόνια σπουδών και πρακτικών, νιώθει το βάρος της πραγματικής ευθύνης και της πρακτικής αξίας των κεκτημένων γνώσεων. Το πιο δύσκολο είναι να αντιληφθεί κανείς άμεσα το βάρος των ευθυνών του (βάρος γλυκό για μένα!) και να ανταποκριθεί επάξια. Το βάρος της ευθύνης είναι γλυκό γιατί αρχίζει κανείς να αντιλαμβάνεται την αξία του στο χώρο εργασίας και τη συνεισφορά του, όσο μικρή και να είναι, για ένα καλύτερο κόσμο.

Χάρη στην καθοδήγηση των συναδέλφων και ανωτέρων μου, μου πήρε λίγο χρόνο να «βουτήξω στα βαθιά» και να αναλάβω τις αποκλειστικές μου υπευθυνότητες με άνεση και ισότιμα με τους συναδέλφους μου. Η επαφή με δημοσιογράφους, η ομιλία μπροστά σε κοινό, η συγγραφή αναφορών για τις Βρυξέλλες και ομιλιών για τον Πρέσβη, η λήψη αποφάσεων (έστω και μικρών) υπήρξαν προκλήσεις που πέτυχα και χάρηκα.

Ποια κίνητρα θα έδινες στους νέους για να κυνηγήσουν αυτή την ευκαιρία και να αιτηθούν για πρακτική άσκηση στις Aντιπροσωπείες της ΕΕ στον κόσμο;

Το περιβάλλον εργασίας είναι εκπληκτικά διεθνές, γεγονός που το κάνει αδιαμφισβήτητα πολύ ενδιαφέρον. Δίνει την ευκαιρία σε νέες/νέους διπλωμάτες να μάθουν πολλά, χωρίς ιδιαίτερο φόβο να διαπράξουν λανθασμένες κινήσεις, καθώς η καθοδήγηση μπορεί να είναι συνεχής εάν την διεκδικήσουν.

Οποιοδήποτε πόστο είναι για κάθε νεαρό διπλωμάτη εμπειρία ζωής, καθώς του επιτρέπει να γνωρίσει και να ζήσει σε βάθος τη χώρα και την περιοχή της. Επίσης, οι ευκαιρίες εργοδότησης σε διεθνείς/ευρωπαϊκές θέσεις αυξάνονται σημαντικά, όχι μόνο χάρη στην εργασιακή εμπειρία αλλά και χάρη στο μεγάλο κύκλο διασυνδέσεων που αναπτύσσει η/ο «Νεαρή/ός Διπλωμάτης». Εξάλλου, παρακολουθούμε την τάση τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, οποιαδήποτε διεθνή εμπειρία προσδίδει πρόσθετη δυναμική στο προφίλ ενός νέου που μπαίνει στο χώρο εργασίας. Κάνει το προφίλ του νέου να ξεχωρίζει και αυτό αναγνωρίζεται όχι μόνο στο δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό, καθότι ο ιδιωτικός τομέας είναι στραμμένος όσο ποτέ εκτός των συνόρων της χώρας του. Η εμπειρία εργασίας ή άσκησης σε ένα περιβάλλον διεθνές και πολυπολιτισμικό όπως είναι μια αντιπροσωπεία της ΕΕ, έχοντας δουλέψει με ανθρώπους προερχόμενους από διαφορετικές χώρες με διαφορετικές απόψεις, αντιλήψεις, συνήθειες και αξίες είναι εμπειρία η οποία καθιστά ένα άτομο ευαισθητοποιημένο και πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει προκλήσεις και να καταλάβει καλύτερα τον κόσμο στον οποίο ζει και εξελίσσεται.

Ελένη, σε ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη και σου εύχομαστε καλή επιτυχία στο έργο σου!

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το πρόγραμμα “Junior Professionals in Delegation” στην ιστοσελίδα: http://eeas.europa.eu/jobs/delegations/junior-professional-delegations/

Ετοιμασία και επιμέλεια συνέντευξης:
Αθανασία Κωνσταντίνου, Δημοσιογράφος Cyprus Youth DiplomaCY

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: