The Ambassador Series: Συνάντηση με τον Πρέσβη της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Βραζιλίας
Α.Ε. κ. A. Claudio ACQUARONE
Το Cyprus Youth DiplomaCY συνεχίζοντας τη σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης με τους διαπιστευμένους Πρέσβεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, είχε τη τιμή να φιλοξενηθεί στη Πρεσβεία της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Βραζιλίας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Απριλίου και η ώρα 11:00, με τον Πρέσβη της Βραζιλίας, Α.Ε. κ A. Claudio ACQUARONE να υποδέχεται την αντιπροσωπεία του Cyprus Youth DiplomaCY, όπως ορίζει η Βραζιλιάνικη εθιμοτυπία˙με ένα φλιτζάνι καφέ. Ταυτόχρονα, δόθηκε πλούσιο έντυπο υλικό για τη χώρα συνθέτοντας, ομολογουμένως, τον ιδανικότερο πρόλογο ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις για ένα ταξίδι που, κυριολεκτικά, μύριζε Βραζιλία.
Της αίθουσας δέσποζε ένας γεωγραφικός χάρτης της Λατινικής Αμερικής υπενθυμίζοντας εμφατικά το μέγεθος της χώρας συγκριτικά με την ήπειρο. Ένας χάρτης ο οποίος μέσα από την αφηγηματική δεινότητα του Α.Ε. κ. ACQUARONE μετατράπηκε σε καλειδοσκόπιο της ιστορίας.
Αναγνωρίζοντας πως το παρελθόν αποτελεί φωτοδότη για την επεξήγηση του παρόντος, ο κύριος Πρέσβης ανάλωσε αρκετό χρόνο σε στοχευμένα ιστορικά γεγονότα της χώρας. Με αρκετή δόση χιούμορ έριξε φως σε άγνωστες, τουλάχιστο για το ευρύ κοινό, πτυχές όχι μονάχα της ιστορίας της Νοτίου Αμερικής αλλά και της Ευρώπης. Ιδιαίτερα για τη βιβλιογραφική διαφωνία κατά πόσο οι Πορτογάλοι ‘‘ανακάλυψαν’’ τις ακτές της Βραζιλίας κατά λάθος ή εσκεμμένα. Αυτό όμως που σίγουρα προκάλεσε έκπληξη και εξιτάρει τους λάτρεις της ιστορίας των διεθνών σχέσεων ήταν η σχέση του Ναπολέοντα με τη Βραζιλία.
Η Πορτογαλία, ούσα η μοναδική ευρωπαϊκή δύναμη που αρνείτο να ακολουθήσει το εμπάργκο της υποταγμένης από τον Ναπολέοντα ηπειρωτικής Ευρώπης κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, τέθηκε στο στόχαστρο του επίδοξου στρατηλάτη. Λίγο πριν την Άλωση της Λισσαβόνας από τα στρατεύματα του Βοναπάρτη, η Βασιλική Οικογένεια της Πορτογαλίας μαζί με ολόκληρη τη Βασιλική Αυλή μεταφέρθηκαν στην πορτογαλική αποικία της Βραζιλίας. Έτσι, το Ριο ντε Τζανέιρο κατέστη πρωτεύουσα ολόκληρου του Βασιλείου της Πορτογαλίας, μετατρέποντας, παραδόξως, την μέχρι τότε αποικία σε διοικητική μητρόπολη.
Αυτή η ιστορική στροφή υπήρξε καθοριστική για την ανάδυση της Βραζιλίας ως ανεξάρτητου κράτους. Η μέχρι τότε ‘‘φάρμα’’, όπως χαριτολογώντας χαρακτήρισε τα αποικιοκρατούμενα εδάφη της Πορτογαλικής Βραζιλίας ο κ. ACQUARONE (προφανώς αναφερόμενος στις τεράστιες φυτείες αγαθών που προορίζονταν για εξαγωγικό προϊόν), γνώρισε μια πληθυσμιακή και πολιτισμική έκρηξη που έθεσε τις βάσεις για τη συγκρότηση εθνικής συνείδησης μέσω των πανεπιστημίων, τύπου και μεγάλης συγκέντρωσης λόγιων ευγενών.
Το ιστορικό κομμάτι, για να επιστρέψει η συζήτηση και πάλι στη θέση της χώρας σε σχέση με την υπόλοιπη Λατινική Αμερική, έκλεισε έπειτα από μια εύστοχη απορία της προέδρου του Cyprus Youth DiplomaCY, την οποία η Α.Ε. κ. Πρέσβης χαρακτήρισε ως διπλωματική. Το ερώτημα αφορούσε το πώς καθορίστηκαν τα σύνορα μιας τέτοιας αχανούς χώρας που συνορεύει σήμερα με δέκα άλλα κράτη. Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια ο κ. ACQUARONE υπογράμμισε πως η οριοθέτηση, εκτός από κάποια φυσικά σύνορα και τη πολιτισμική διαφορά στη γλώσσα (η Βραζιλία αποτελεί τη μοναδική πορτογαλόφωνη χώρα της περιοχής, παρόλο που, και πάλι χαριτολογώντας, ανέφερε πως αρκετοί στο άκουσμα πως κάποιος είναι Βραζιλιάνος επιμένουν να του απευθύνονται στα ισπανικά), αποτέλεσε επίτευγμα επιτυχούς διπλωματίας και δη με ειρηνική διευθέτηση. Και μιας και αναφερόμαστε στα σύνορα, αξίζει να σημειωθεί πως η Βραζιλία συνορεύει και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και η Γαλλική Γκουιάνα στα βορειοανατολικά της χώρας αποτελεί υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας.
Δραττόμενος της ευκαιρίας, επισημάνθηκαν μερικά άλλα στατιστικά μεγέθη οικονομικής και πληθυσμιακής κυρίως φύσεως, ανάμεσά τους και η επιβεβαίωση πως η Βραζιλία αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα. Βασιζόμενος στα πιο πάνω, η Αυτού Εξοχότητα εύλογα έθεσε και το ερώτημα πώς γίνεται η παγκόσμια κοινότητα συχνά να τους αγνοούν όπως και άλλες αναδυόμενες οικονομίες και χώρες που κατέχουν μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Η Βραζιλία, αναγνωρίζοντας τόσο τη δυναμική της όσο και την επένδυση για διεθνή συνεργασία αποτελεί από τις λίγες χώρες οι οποίες διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με όλα τα μέλη του ΟΗΕ. Μάλιστα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουν προβεί στο άνοιγμα 60 πρεσβειών, ανάμεσά τους και η πρεσβεία στην Κυπριακή Δημοκρατία. Κάπως έτσι η θεματολογία μεταφέρθηκε στη σύγχρονη σφαίρα των διεθνών σχέσεων και δη στη μορφή που ακόμη έχει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθών, ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Α.Ε. κ ACQUARONE έκανε λόγο για αναχρονισμό του ΟΗΕ, και συγκεκριμένα της σύστασης των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία παραμένει στατική από το 1945, καυστηριάζοντας δε το δικαίωμα αρνησικυρίας (VETO) που κατέχουν. Θεωρεί παράδοξο πέντε χώρες, οι οποίες ιστορικά χαρακτηρίζονται από συγκρούσεις συμφερόντων, να συγκεντρώνουν τέτοια δύναμη εντός του συγκεκριμένου Σώματος όπου κρίνονται ζητήματα ειρήνης.
Κλείνοντας, υπογράμμισε πως η παγκόσμια διακυβέρνηση μέχρι τώρα έχει στο ιστορικό της αρκετά μελανά σημεία, γεγονός που καθιστά επιτακτική ανάγκη για νέες δομές. Για να επέλθουν ωστόσο οι όποιες καινοτομίες επιβάλλεται και η ύπαρξη νέων διπλωματών, νέων ανθρώπων αποφασισμένων για την αλλαγή, έτοιμους να κτίσουν το μέλλον που τους ανήκει. Αστειευόμενος και πάλι, ο κ. ACQUARONE ανέφερε πως σε λίγα χρόνια δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί στη θέση μας μιας και τη θέση του θα πάρουν η νέα γενιά διπλωματών. Μας υπογράμμισε, επομένως, πως εξερχόμενοι της Πρεσβείας, ως νέοι οφείλουμε να νιώθουμε ένα επιπρόσθετο βάρος στους ώμους μας˙ το βάρος της ευθύνης για ένα καλύτερο αύριο.
Όπως αισιόδοξα είχε ξεκινήσει το όλο ταξίδι το ίδιο αισιόδοξα έμελε και να τελειώσει, με τον κ. ACQUARONE να επιλέγει να μας αποχαιρετήσει με ένα αγαπημένο του παράδειγμα που ο ομόλογος πρέσβης της Κίνας κάποτε του είχε επισημάνει. Το κινεζικό ιδεόγραμμα για την κρίση είναι το ίδιο και για την ευκαιρία!
Το μόνο σίγουρο είναι πως οι νέοι “διπλωμάτες” του Cyprus Youth DiplomaCY οι οποίοι παρευρέθησαν αποκόμισαν, εκτός από το βάρος της ευθύνης, μια εναλλακτική οπτική για τη Βραζιλία.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Πρεσβείας της Βραζιλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, πατώντας εδώ.
Ευχαριστούμε θερμά τον Πρέσβη της Βραζιλίας, Α.Ε. κ. A. Claudio ACQUARONE τόσο για τη φιλοξενία όσο και για το όμορφο ιστορικό ταξίδι.
Επόμενος σταθμός του προγράμματός μας, η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Πάνος Χριστοφόρου
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων
Cyprus Youth DiplomaCY
Leave a Reply