Συμμετοχή μέλους του Cyprus Youth DiplomaCY στο EU Youth Conference-Ρίγα 2015

Με μεγάλη μας χαρά πληροφορηθήκαμε πως το μέλος μας Χλόη Κωνσταντινίδου, επιλέχθηκε από το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου ως μέλος της Κυπριακής Αποστολής που εκπροσώπησε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Νεολαίας, που έλαβε χώρα μεταξύ 23 και 26 Μαρτίου 2015 στη Ρίγα της Λετονίας.

Η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Νεολαίας πραγματοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του Διαρθρωμένου Διαλόγου, ενός εργαλείου ενδυνάµωσης της νεολαίας αφού εµπλέκει τους νέους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων µέσω δηµόσιων διαβουλέυσεων. Το πρόγραµµα αυτό αποτελείται από δεκαοκτάµηνα συνέδρια τα οποία εστιάζουν σε διαφορετική θεµατολογία το κάθε ένα µε επίκεντρο πάντα την ενδυνάµωση της νεολαίας. Το κάθε συνέδριο χωρίζεται σε τρεις φάσείς και η κάθε φάση κορυφώνεται µε ένα συνέδριο το οποίο διοργανώνεται στην πρωτεύουσα που κατέχει την Ευρωπαϊκή προεδρια την τρέχουσα περίοδο. Η Πρώτη Φάση έχει ολοκληρωθεί µε την εισήγηση των νέων, στην Σύνοδο της Ρώµης (Οκτώβριος 2014) να εστιάσουν την προσοχή τους στην ενδυνάµωση της νεολαίας µέσα από την εµπλοκή των νέων στα πολιτικά δρώµενα. Με αφορµή την Δεύτερη Φάση που πραγµατοποιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας στις 23-26 του Μάρτη, τo Συµβούλιο Νεολαίας Κύπρου όπως επίσης και το Cyprus Youth DiplomaCY εκπροσώπησε ένα από τα µέλη µας, η Χλόη Κωνσταντινίδου, η οποία µας µεταφέρει τις εµπειρίες της από τη διοργάνωση.

«Στο EU Youth Conference στη Ρίγα συµµετείχα παρακινούµενη από δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν η επιθυµία µου να συµβάλω έστω και στο ελάχιστο στον µελλοντικό ρόλο που θα παίξει η νεολαία στο χώρο της εκπαίδευσης εαν αυτός θεσµοθετηθεί. Ο άλλος, είναι η αντίληψη πως η αποκόµιση γνώσεων για το πως λειτουργούν άλλα εκπαιδευτικά συστήµατα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα µπορούσε να λειτουργήσει αποδοτικά στο να παρθούν ιδεές για το πως µπορεί να βελτιωθεί και το δικό µας εκπαιδευτικό σύστηµα. Γι’αυτό το λόγο επέλεξα να συµµετέχω στο εργαστήριο για τη δηµιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήµατος που προωθεί την συµµετοχικότητα (Creating a culture of participation at school).

Όντως, το Συνέδριο στη Ρίγα έφερε κοντά περισσοτερους από 200 νέους αλλά και φορείς χάραξης πολιτικής, οι οποίοι, επί ίσοις βάσης, συζήτησαν θέµατα που αφορουν άµεσα και τις δύο πλευρές. Αντάλλαξαν ιδέες και κατέληξαν σε κοινές εισηγήσεις στα διάφορα εργαστήρια τα οποία υπάγονταν κάτω από τη γενική θεµατολογία του Συνεδρίου. Η διαδικασία κυµάνθηκε σε ψηλό επίπεδο µε επίκεντρο τον δοµηµένο διάλογο.

Οι τελικές εισηγήσεις του εγαστηρίου που διαπραγµατευόταν την κουλτούρα της εκπαίδευσης σε σχέση µε την συµµετοχικότητα των νέων, ήταν κυρίως η εισαγωγή πλαισίων για τη δηµιουργία Μαθητικών Συµβουλίων µε σηµαντικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, την εισαγωγή του εθελοντισµού στο εκπαιδευτικό σύστηµα αλλά και την συµπερίληψη στη διδακτέα ύλη του µαθήµατος «Αγωγή του Πολίτη». Για τις τελικές εισηγήσεις όλων των εργαστηρίων οι οποίες θα αποσταλούν κατά την Τρίτη Φάση στο Λουξεµβούργο, µπορείτε να αποταθείτε στην σχετική ιστοσελίδα πατώντας εδώ.
Το EU Youth Conference στη Ρίγα µου πρόσφερε την ευκαιρία να γνωρίσω νέους από όλη την Ευρώπη οι οποίοι έστω και αν είναι γαλουχηµένοι µε µία εντελως διαφορετική κουλτούρα, συµµερίζονται τα ίδια προβλήµατα και ανησυχίες µε µας. Επίσης, το πιο σηµαντικό είναι ότι η φωνή της νεολαίας αλλά και οι λύσεις που συµφωνήθηκαν, ακούστηκαν από πολιτικούς οι οποίοι µε την σειρά τους υποσχέθηκαν να σταθούν δίπλα στη νεολαία και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της. Εν κατακλείδι, θα ήθελα να παροτρύνω όλους τους νέους, που σφίζουν από ενέργεια και φιλοδοξίες, έχοντας όριο τους τον ουρανό, να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να αρπάξουν την κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για να συµβάλουν µε όποιο τρόπο µπορούν στην κοινωνία την οποία ζουν.»

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: